Kickis Blogg

Alla inlägg under mars 2012

Av Kicki - 7 mars 2012 14:45

Nu har det kommit en ny boot från Easycare som jag tänkte presentera!



Namnet är Glove Back Country och är en hybrid mellan Glove och förra årets nyhet Trail. För att underlätta kallas den nya booten kort och gott BC här i texten.

Frv : Glove, BC och Trail 


BC bygger helt enkelt på en Glove underdel med en vidareutveckling av Trails överdel!

Överdelens utsida sitter högre upp än på Trail vilket i mina ögon är en fördel, slitaget blir klart mindre med den här utformningen.



En ny inre gaiter, sk comfort cup gaiter, ska säkerställa passform och komfort.




   

Underdelen är ju en Glove och går utmärkt att brodda.


Booten öppnas upp helt före påtagning.

 


Den här hybriden är framtagen för att framförallt passa de hästar som inte riktigt har de mått som krävs för att en Glove skall sitta perfekt. Tack vare den nya utformningen av gaitern/överdelen så sitter booten mkt bra även om man går upp en halvstorlek och det gör även booten väldigt lätt att sätta på.

Det innebär även att man kan använda en sula i denna boot, sk comfort pad, om så önskas. Det är i regel inte möjligt i en Glove då det helt enkelt inte får plats och passformen försämras.

Glove kräver en mkt exakt passform för att fungera tillfredsställande vilket också innebär tät och nogrann hovvård.

BC är mer förlåtande och passar därför dem som inte verkar sina hästar själva och därmed oftast har en längre period mellan verkningarna!


Det är även fullt möjligt att anpassa de tre delarna på en BC för olika typer av hovar. Man kan tex ha en storlek mindre eller större comfortcups om det visar sig vara det optimala för just en speciell häst. De olika delarna kommer att kunna köpas var för sig och om man ledsnar på sin BC kan man enkelt byta överdelen till en Glovegaiter och på så vis få en vanlig Glove. (se översta bilden)


   

På det hela taget tycker jag att BC verkar vara en mkt bra "nybörjar"-boot och jag tror att den kommer att ersätta Trail och kanske även Epic. (bild nedan)

 

Om man i dagsläget använder Glove och de passar perfekt så ser jag ingen anledning till att byta till BC. En nättare och mer slimmad boot än Glove finns inte men som sagt, det krävs en del för att de ska fungera perfekt, passa som hand i handske - därav namnet.



BC kommer att finnas i 18 storlekar, samma som Glove. 11 standard storlekar och 7 wide storlekar.

I april bör den finnas även hos svenska återförsäljare och priset kommer troligen att ligga ungefär som för Trail, runt 600kr st. ( uppskattning från min sida...)


För mer info,bilder och storlekstabell mm kika in på Easycares hemsida



Tjao/K

 

 

Av Kicki - 7 mars 2012 08:59

Tack Viveca för detta utdrag, Jag hade aldrig läst det förr!

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Ur “Handbok för hästvänner”.
C. G. Wrangel
Albert Bonniers Förlag, 1887


Nionde kapitlet.
Hofbeslaget.


Att hofbeslaget är ett ondt, derom torde alla sakkunniga vara öfverens, ty allt för obestridligt är den erfarenhetsatsen, att skoningen i nittionio fall av hundra är orsaken till de lidande af hvilka hästens extremiteter tyvärr så ofta hemsökas. Denna sanning har på senare tider t.o.m framhållits i till menige mans tjenst utgifna facktidskrifter. Sålunda läses t.ex i en af Fr. Gutenäcker, lärare i hofbeslagskonsten vid kgl. Centralveterinärinstitutet i Munchen, år 1884 författad handbok, att beslagets menliga inverkningar på hoven äro följande:
1:0) Hästen vidrör marken med skon och icke så som sig borde med hofven.
2:0) Hofven kan till följd häraf icke på ett naturenligt sätt fuktas under hästens rörelse i det fria.
3:0) Hornet på hofvens undre sida undgår den normala slitningen.
4:0) Strålen blir hindrad i sin verksamhet och förlorar i omfång, hvilket medför den olägenhetenn att hofven drages ihop i sin bakre hälft.
5:0) Hovväggen genomborras av sömmen.
6:0) Hofvens utvidgningsförmåga minskas.
7:0) Hofvarna belastas med skornas vigt.
Härtill komma åtskilliga förändringar i hofvens funktioner medan den skodde hästen är i rörelse, nämligen:
1:0) Kroppsvigten uppbäres endast af bärranden och sulan.
2:0) Hörnstöden, strålen och ballarne sättas delvis ur verksamhet, hvarigenom den för sund och normal hof utmärkande elasticiteten minskas och hofvens känsliga delar under pågående rörelse drabbas af hårda stötar.
3:0) Gången förlorar i säkerhet och spänstighet så framt icke skorna smidas och passas i öfverensstämmelse med alla konstens regler.
De här uppräknade olägenheterna äro af så betänklig art, att man väl må fråga sig om hofbeslaget verkligen, så som flertalet fackmän påstår, icke blott är ett ondt utan äfven ett nödvändigt ondt. Jag anser mig icke böra förtiga att de nyaste forskningarna visa en viss benägenhet att frånkänna hofbeslaget denna senare egenskap. Särskildt i England, Amerika och Tyskland hafva under de närmaste förflutna åren mycket beaktansvärda röster höjts till förmån för den åsigten, att skoningen, om den också icke skulle kunna helt och hållet afskaffas, dock borde reduceras till ett minimum.

Deremot anser jag mig, huru egendomligt detta än må förefalla, ej kunna inleda kapitlet om hofbeslag på ett lämpligare sätt än genom en framställning af de skäl på hvilka åtskilliga af den nyare tidens fackmän grundar sina åsigter om hofbeslagets obehöflighet. De stödja sig härvid i främsta rummet på det af alla sakkunniga erkända faktum, att äfven den bästa skoningen utöfvar ett menligt inflytande på hofvens beskaffenhet: men derjemte åberopa de en hel rad af praktiska rön, hvilka ovedersägligt bevisa att skoningen åtminstone i ganska många fall icke kan sägas vara ett absolut nödvändigt ondt.
Hvad nu hofbeslagets skadlighet beträffar, så har den samma redan i det föregående erhållit sin belysning. Icke desto mindre torde det icke vara öfverflödigt påpeka, att teorin rörande denna fråga står i fullkomlig öfverensstämmelse med den dagliga erfarenheten. Hvad säges t.ex om den statistiska uppgiften, att 2/5 af alla i den franska armén utrangerade hästar kasseras på grund af mer eller mindre svåra åkommor i fötterna och benen? Mig synes att det icke borde erfodras mera än ett enda dylikt faktum för att förmå hästvännerna till anställande af en grundlig och fördomsfri granskning af alla hit hörande förhållanden.


Hofbeslagets obehöflighet anser den nya skolan på det klaraste framgå af det genom talrika försök ådagalagda sakförhållandet, att den oskodde hästens hofvar af naturen göras skickliga till att brukas äfven på de hårdaste och knaggligaste vägar. Detta faktum var kändt redan i äldre tider.


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


 

Av Kicki - 3 mars 2012 21:23

Började dagen med att fara till stallet och pyssla med grynen.

Jag fixade Älskade Gubbes fossingar...


och Bettan fick komma in för lite borst och kontroll av hackamoret, att det passade fint med den nya nosremmen.

Passade oxå på att ta en bild på hennes hals med värmeutslagen....

Inte ett dugg märkligt att hon klår sig... eller gjorde. Det ska bli intressant att se om hon är lika prickig på övriga kroppen när resten av pälsen ryker. Hon tycker verkligen att det är superskönt att bli borstad nu så det känns så bra att ha tagit beslutet att klippa henne! Det ska oxå bli kul att se hur hon reagerar nästa gång klippmaskinen startas..om det blir fler levader eller om hon minns hur skönt det var att bli av med pälskappan!


När pållarna fått sitt så styrde jag kosan hem till mamma o pappa för att fira min syster som fyller år idag.

Äldsta systerdottern var sugen på att åka pulka...

Men vad gör man när tomtens pulka backe ser ut såhär:

 

   

 Tja ...man tar väl och flyttar lite på snön?

 


Visserligen gled tefatet rätt så bra på den blöta gräsmattan men den iskorniga snön gav absolut mycket mera fart.

   

 

Med förenade krafter så fick vi tillslut till en riktigt skaplig pulkabacke med start på den stora snöhögen som under vintern skottats ner från terrassen! Så bra att vi faktiskt kunde plocka fram riktiga pulkorna!

     

  Lillasyster ville oxå åka ett par gånger och även jag provåkte, mot bättre vetande, ett par gånger! För några år sen köpte mamma och jag en sånhär dubbelpulka som faktiskt rymmer en vuxen utan att vara obekväm! Så nu har jag åkt pulka iår oxå! Det är ju barnsligt roligt! Mamma o jag brukar faktiskt försöka åka pulka åtminstone en gång varje vinter!


Riktigt roligt hade vi iallafall. Det finns fotobevis även på min åktur men inte i min kamera...


Till middag åt vi en makalöst god laxrätt, rulader med västerbottenost ugnsbakade i grädde, garnerade med rödlök,dill och stenbitsrom. URGOTT!

Påföljande kolatårta fulländade dagen och resulterade i grav matkoma som fortfarande inte släppt riktigt.

JÖSSES vad full i magen man kan bli!!


Lägg därtill på dagens samlade ryggpåfrestningar så kan ni kanske ana hur slut jag är nu....det hade gott och väl räckt med att verka Gubbens hovar, men vad 17,åka pulka är kul och visst måste man hjälpa flickebarnet att få en liten pulkabacke?!

Tror jag kommer somna gott inatt!


Tjao/K

Medlem i Team Easyboot

 

 

      

 

Vinur frá Götu *1985*

          

Tinky *1997* (min bonushäst)

  

 

Scuzzies A tiqne "Sessa"

 

Easycare.inc - Easyboot

  

 

Varför barfota?

 (En kort artikel på engelska)

Barfotalänkar

EASYBOOTS i Sverige

Foder o annat matnyttigt

Hästsport o sånt

Andra Bloggar

Senaste inläggen

Arkivet

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards