Direktlänk till inlägg 8 november 2011
Ingen som vistats en längre tid på den förtrollande hästarnas ö Island kan ha missat att smaka den inhemska, högt älskade specialiteten Skyr !
Skyr är en syrad skummjölkprodukt som närmast kan jämföras med kvarg eller kesella här i sverige. Traditionellt så vispar man den med lite socker och mjölk till en slät, fluffig kräm och äter den sedan med mjölk och kanske lite bär eller sylt. Islänningarna slår gärna en skvätt grädde över härligheten oxå.
Skyr fungerar till frukost,mellanmål, lunch, middag eller efterrätt. Det finns även lite modernare varianter som är smaksatta och ätklara ur burken.
Den senare har nu äntligen hittat hit till sverige!!
Till alla Islänningar i exil och islandsfrälsta övrigas stora lycka!
Här kallas den Skyr - Isländsk youghurt, tillverkas av Kavli i Norge och säljs på Coop.
Att de kallar den "youghurt" tycker jag är litet galet, för den har inte mkt gemensamt med den youghurt vi är vana vid, men det är heller inte helt rättvist att kalla den kvarg....
Det tråkiga i fågelsången är priset, 17.50 för en burk med 160gram, man kan tänka att den onödigt påkostade förpackningen försedd med en liten plastsked bidrar till det .
Jag hade mer än gärna hellre sett den naturella Skyr i större förpackning till ett bättre pris.... men jag klagar INTE! Jag är lycklig och mumsar i detta nu på en med vaniljsmak
/K